Voeding en autisme

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zo een 30-60% van de kinderen met een autistisch spectrum stoornis een probleem met  eten heeft.

Best veel en jammer genoeg wordt er maar weinig onderzoek gedaan en ook weinig begeleiding gegeven bij deze eetproblematiek.

De moeite met eten kan door verschillende aspecten komen. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met overgevoelig gehoor, er kan een behoefte zijn om hierdoor alleen maar eten te nemen wat knispert bij kauwen. Of juist het geluid van het kauwen niet kunnen verdragen, van jezelf of personen om je heen.

Het aanzien kan ook belangrijk zijn, hierbij kan je denken aan bepaalde kleurcombinaties, een gemengde salade kan heel lastig zijn wanneer je alles netjes op kleur en grootte wil sorteren.

Maar ook een overgevoeligheid van geur, smaak of structuur kunnen het eten tot een ware uitdaging maken.

Het eetgedrag kan verschillen per periode. Bij mijn zoon kunnen de angsten voor iets nieuws veel invloed hebben. Bij mijn dochter merk ik dat bij beginnende overprikkeling de verdovende werking van koud ijs in de mond tot steun kan zijn. Deze verdovende ijs-werking komt onder de groep kinderen met autisme regelmatig voor. Dit kan ook doorslaan wat er voor kan zorgen dat er weken vrijwel alleen maar op ijs geleefd wordt. In spannende periodes zijn wij alert op de signalen, begint met een onschuldige trek in een ijsje op het eind van de dag. Niets mis mee, maar zodra het warm eten begint te treuzelen kan het snel bergafwaarts gaan. Zodra we merken dat ook het warm eten moeizamer gaat beginnen we met koude smoothies. Dan hoeft bijvoorbeeld de spinazie niet warm gegeten te worden maar wordt koud verwerkt in een ijskoude fruitsmoothie.  In de smoothies kan je eindeloos variëren in de verschillende structuren.

Fijn is om te gaan begrijpen waarom de verschillende eetpatronen of afkeren van eten zich ontwikkelen bij je kind.

Het gaan begrijpen is vaak een enorme puzzel die veel geduld vraagt. Als de puzzelstukjes een beetje op hun plek gaan vallen kan je gaan zoeken naar alternatieve of in sommige situaties ook gaan oefenen om weer terug te komen in een acceptabel voedingspatroon. Sommige kinderen kunnen zelf goed verwoorden wat fijn is en wat niet. Voor sommige kinderen is de puzzel net zo groot als dat hij voor de ouders of verzorgers is.

Wij-eisen-ijs!-Onze-favoriete-ijszaken-in-Amsterdam_img900