Ook vlaggen voor thuiszitters?

Mijn oudste zoon is vandaag net als vele andere kinderen begonnen aan zijn eindexamen. Reuze spannend en net zoals vele moeders ben ik waarschijnlijk zo mogelijk nog nerveuzer dan mijn kind. 12 Juni staat uitbundig omcirkeld in mijn agenda en zullen we samen het verlossende telefoontje afwachten of we de tas aan de vlag kunnen uithangen.

Het staat vast dat we de vlag met tas eraan uithangen als mijn oudste kanjer geslaagd is, geen twijfel over mogelijk. Naast het uithangen van de vlag loop ik minimaal een maand lang naast mijn schoenen, zal ik bij de diploma uitreiking voldoende zakdoekjes paraat moet hebben en zal ik oneindig blijven herhalen hoe trots ik op hem ben! Maar, laat ik niet vooruitlopen op de zaken, het is nog niet zover. De examens moeten nog beginnen, de spanning zit  op zijn hoogtepunt, de examenstress is voelbaar en de vermoeidheid van de ontbrekende schoolstructuur begint zijn tol te eisen.

Lang niet iedereen kan het gevoel van de examenstress ervaren, het aantal leerlingen wat zogenoemd thuiszitter is staat op 4.215 kinderen. Thuiszitters zijn kinderen die op een school staan ingeschreven en (tijdelijk) thuis komen te zitten. Deze kinderen hebben over het algemeen als doel om terug te keren naar het onderwijs. Deze kinderen hebben dus geen vrijstelling van de leerplicht.

Een kind die wel een vrijstelling van de leerplicht heeft is dus officieel geen thuiszitter. In de praktijk zijn de kinderen die vrijstelling van de leerplicht hebben op basis van artikel 5.a van de Leerplichtwet, ook met regelmaat thuiszitters, omdat er (nog) geen passende dagbestedingsplek is gevonden, door wachtlijsten of omdat alles buitenshuis gewoon te zwaar is. Deze kinderen zijn dus niet opgeteld bij de 4.215 kinderen. Ook niet opgeteld zijn de kinderen die niet ingeschreven zijn op een school en geen vrijstelling leerplicht hebben (‘absoluut verzuim’). De groep kinderen met ‘langdurig relatief verzuim’, kinderen die wel zijn ingeschreven maar al minimaal 4 weken niet of nauwelijks op school komen, leerplichtambtenaar weet ervan.

Tel je ook deze groepen op bij het aantal van 4.215 thuiszitters kom je op een totaal van meer dan 14.000 thuiszitters.

Dit is nog steeds niet het werkelijke aantal thuiszitters want naast dit enorme aantal zijn er ook nog de verborgen thuiszitter. Dat zijn de kinderen die ingeschreven staan op school maar minimaal 4 weken niet of weinig de school bezoeken, de leerplichtambtenaar weet er niet van omdat school het verzuim geoorloofd vindt. Niet meegeteld zijn ook de kinderen die  vrijstelling hebben van geregeld schoolbezoek op grond van artikel 11 van de Leerplichtwet. De verborgen thuiszitters die voor onbepaalde tijd geschorst zijn, thuiszitters waarvan de ouders illegaal zijn, de kinderen die geen volledig onderwijsprogramma volgen of wiens langdurig verzuim niet is gemeld bij de leerplichtambtenaar.

(Bron: stichting autipassend onderwijs Utrecht (cijfers uit schooljaar 2017/2018)

Er zijn dus in totaal ruim 14.000 kinderen waarvan het niet vanzelfsprekend is dat er ooit een vlag met tas naast de voordeur wappert. Ruim 14.000 kinderen waarbij ieder verhaal aangrijpend is, waarbij een vaak lange en hobbelige weg is gevolgd,  een weg met veel thuiszitten gekenmerkt door diepe dalen, afgewisseld met hoop, onbegrip, eenzaamheid, een weg vol angsten soms schaamte. Een weg die je niet wilt nemen maar waar je op terecht komt en waar het vaak lang duurt voordat er een afslag komt.  Een weg die ook wij met onze dappere tweeling zijn afgegaan.

Maar toch, ook al klinkt deze opsomming meer dan verdrietig, ik denk dat het niet bij iedereen alleen maar overheersend verdriet is. Ik behoor tot de groep bij wie de ontheffing van de leerplicht als verademing kwam, als een welverdiend en meer dan nodig rustpunt, als een afsluiting van jaren bikkelen. Mijn tweeling komt er wel, ben ik van overtuigd. op ieder hun eigen tempo, ieder hun eigen weg met ieder hun eigen leer- en ontwikkel manieren.  Aan hun vlag komt waarschijnlijk geen schooltas te hangen, maar misschien wel een paardrijcap, hondenriem of gewoon een hele grote trotse wapperende vlag.

Misschien zouden we af moeten van alleen de standaard vlaggen met tas. Een wimpel bij de vlag voor de kinderen bij wie de schoolcarrière net allemaal wat minder vanzelfsprekend verliep. Een dubbele vlag voor de kinderen die na uitval weer terugkwamen op school. Een extra gekleurde vlag voor de kinderen die moegestreden uit de leerplicht gaan.

Of zullen we gewoon met z’n allen een wapperende vlag niet als zelfsprekend beschouwen. Zullen we  het als vanzelfsprekend gaan beschouwen dat een vlag ook uitgangen wordt voor een kind dat op een andere manier zijn overwinning heeft behaald!

 

` artikel 5 leerplichtwet, vrijstelling leerplicht omdat de jongere op lichamelijke of psychische gronden niet geschikt is om tot een school te worden toegelaten (veel hoogbegaafden en kinderen met autisme)

artikel 11 leerplichtwet, vrijstelling van de leerplichtwet wegens gewichtige omstandigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s