Nieuwe bezems blijven moeilijk

Ik weet nog zo goed dat ik tijdens een vakantie mijn groep cursisten voor een aantal weken overdroeg aan een andere coach. Een sportieve meid, pas begonnen met werken en nauwelijks praktijkervaring. Maar absoluut spontaan en met kennis. Toen ik terugkwam van een heerlijk vakantie en weer voor mijn vertrouwde groep stond had een van mijn cursisten helemaal de spirit. Onder mijn begeleiding stond ze al een aantal weken stil, ik was reuze benieuwd (en eerlijk is eerlijk ook jaloers) hoe deze doorbraak gekomen was. Ach Peet zei ze, “Nieuwe bezems vegen gewoon altijd schoner”. Een tikkeltje onzeker door de opmerking begon ik aan mijn cursus.

Afgelopen jaren hebben wij als gezin ontelbare wisselingen gehad in zorgverleners. Soms door wisseling van soort zorg of therapie. Vaker kwamen de wisselingen doordat de betreffende hulpverlener zwanger, ziek of overspannen was of overstapte naar een andere baan. Het blijft altijd lastig om weer opnieuw te beginnen maar langzaam begint het te wennen. Het zou wel moeten, leuk of niet, de personeelswisselingen in de zorg horen er nu eenmaal bij. Ik probeer tegenwoordig meer de functies te zien in plaats van de personen. Op die manier probeer ik mezelf te beschermen. Is de betreffende zorgverlener echt van korte duur dan werkt dit best aardig. Als de betreffende zorgverlener intensiever is  en/of al een aantal jaren een rol speelt in ons gezin is dit een stuk moeilijker. Maar zoals ik weleens tegen de kinderen zeg; Als je het maar vaak genoeg en overtuigend hardop tegen jezelf zegt, ga je er in geloven. Dus, blijf ik hardop herhalen als er een zorgverlener vertrekt, het is maar een functie, het is maar een functie, echt gewoon een functie.

In de praktijk blijft een vertrek of wisseling echter gewoon vaak balen, verdrietig en moeilijk. Na een laatste gesprek met onze therapeut die vertrekt ging ik naar een vriendin. Ik bleef hangen in mijn baalmoment en was verdrietig over het vertrek. Hoe vaak ik ook bij mezelf dacht het is maar een functie, het hielp niet.  Tijd om over te schakelen naar beschermingsplan 2: de uitspraak van mijn cursist die nog altijd was blijven hangen; ‘Nieuwe bezems vegen altijd schoner’.

Bij mijn vriendin vermengde mijn twee beschermingslagen zich met elkaar en bleef ik hardop herhalen, ‘nieuwe bezems vegen altijd schoner’.

Mn vriendin sloeg een arm om mijn schouder en zei, ‘tja maar jammer genoeg kennen de oude bezems alle hoeken en gaten’.

Oke… klaar, daar kwamen de tranen. Bahbahbah…

Ze had gelijk want na een aantal weken van afwezigheid kwam de betreffende cursist toch weer terug op mijn cursus. Ik was verbaasd, vroeg haar naar de ‘nieuwe bezem’. Ach Peet voor al die hoeken en gaten,heb ik toch echt een oude bezem nodig.

Gek genoeg had ik het laatste deel van die uitdrukking verbannen, was het echt vergeten. En weetje, ik ga hem opnieuw vergeten, want heel eerlijk, we hebben geen keuze. Maar gelukkig leert  de ervaring; óók nieuwe bezems kunnen bij de hoeken en gaten komen, niet meteen maar soms toch sneller dan verwacht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s