Vallende blaadjes in de mist

Nog 2 maanden en dan is het kerst…. Ik hou van deze maanden. Ik geniet van de herfst. De mooie kleuren in de natuur in combi met wind en beetje kou… heerlijk. Als de blaadjes vallen, de temperatuur daalt, de eerste kruidnoten weer in de winkel liggen trek ik ook eindelijk weer mn hardloopschoenen aan. Even een rondje rennen in de koude wind, de frisse regen daar tank ik helemaal van bij.

Ik besef maar al te goed dat de vallende blaadjes niet voor iedereen de meest fijne periode is. Wist je dat ongeveer 40% van de bevolking zich tijdens de donkere en koude maanden onprettig en minder energiek voelt? Voor ongeveer 3% van de mensen zijn de klachten zo sterk dat het om een seizoensgebonden depressie gaat.

Regelmatig schijnt het zo te zijn dat  als je als tiener al moeite had met het donkere seizoen dit niet meer verbeterd. Ik heb de donkere maanden altijd heerlijk gevonden. Alhoewel ik weet nog toen mijn kinderen alle drie in kleuterleeftijd waren ik daar toch een periode heel anders over dacht. 20171026_145601Even snel een stukje lopen of de hond uitlaten, pffff…. dat was zo simpel niet. Iedereen de jassen, handschoenen en sokken met schoenen aan was een pittige uitdaging. Daarbij was onze kleine Jojo (toen nog hondje alleen) nou niet echt een goed voorbeeld. Het liefste maakte ze rechtsomkeer bij het voelen van de natte straat. Oké, als het moet dan even heel snel naar buiten en de behoefte doen naast het gras, want je gaat als kleine hond toch zeker niet op dat natte koude gras staan! De herfst was in die periode ook een vooraankondiging van een nog grotere uitdaging… de sinterklaas stress. Een uitdaging waar je met alle energie van de wereld gewoon niet aan kon ontkomen. 

Nu de kinderen ouder zijn en de aankleed en sinterklaas uitdaging voorbij zijn komt de liefde voor de donkere seizoenen weer langzaam terug bij mij. 

Vreemd eigenlijk, want het zijn nog steeds totaal niet de makkelijkste maanden van het jaar. Mijn meis behoort tot de 40% van de bevolking voor wie de kortere dagen niet makkelijk zijn. Niet alleen de blaadjes die vallen maar ook de feestdagen en eindejaars-vermoeidheid en stress zijn een moeilijke combinatie.  Ieder jaar opnieuw moeten wij alle zeilen bijzetten om deze tijd van het jaar weer zo goed mogelijk door te komen. 

Schotse wetenschappers van de University of Stiriling stelde vast dat een stevige wandeling een belangrijke rol kan spelen in de behandeling tegen depressie.  Eerdere onderzoeken bevestigen al dat lichamelijke inspanning een positieve invloed heeft op het verhelpen van depressieve klachten. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat je een depressie oplost met alleen een stevige wandeling. Maar een dagelijkse herfstwandeling helpt zeker mee om tijdens sombere periodes positieve energie op te doen.

Ik ben ontzettend dankbaar dat de inmiddels 8 maanden oude Liebe een fantastisch team vormt met mijn meis. Iedere dag opnieuw kan de trouwe viervoeter haar overhalen voor een mooie wandeling.

De lieve Liebe lijkt het herfstweer meer te waarderen dan de warme dagen in de zomer. Hij geniet zichtbaar van het rennen door de bladeren en het dolle op de dijk. Hij zorgt voor een grote glimlach op het gezicht van mijn meis als hij zijn langharige snoet in de wind houdt en met zijn mooie en dan zichtbare ogen mijn meis aankijkt alsof hij zegt; ‘best beetje fijn hé, de herfst!’

Verleden week was het een ochtend behoorlijk mistig. Samen met Liebe liepen we over de dijk. Liebe sprong vrolijk in het rond en leek extra te genieten. ‘Liebe vindt het ook fijn, als de wereld zo klein gemaakt is door de wolken’ fluisterde mijn meis met een glimlach. 

Dat moment is toch een cadeautje… een moment om te koesteren en aan terug te denken als de bomen ook hun laatste blad verliezen.

 

Een gedachte over “Vallende blaadjes in de mist”

  1. Wat heb je dat weer mooi beschreven.
    Wat voor de een fijn is aan deze tijd van het jaar is voor de ander zeker niet het geval en loopt de dagen te tellen tot het weer beter weer wordt al besef je maar al te goed dat dit nog best lang duren zal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s