De Puzzel

Voor het maken van de achtergrond van mijn website koos ik voor de puzzelstukjes. Terwijl ik het maakte moest ik denken aan een bericht wat ik niet lang geleden las in een besloten groep voor ouders van kinderen met ASS. Het ging over het symbool van Autisme, de puzzelstukjes. Pas na het lezen van deze post werd ik me bewust van de tegenstrijdigheid van het puzzelstukje.
Voor de een is het puzzelstukje een symbool met een mooie betekenis voor de ander een keihard plaatje wat doet vermoeden dat een persoon met autisme iets mist en absoluut niet volledig zou zijn.

Zelf had ik het symbool nog nooit op die manier bekeken dus ik was geprikkeld om hier meer over te lezen.

Het allereerste puzzelstukje wat symbool stond voor autisme komt uit 1963.

NASlogo

In het puzzelstukje was een afbeelding te zien van een huilend meisje. Het huilende meisje moest er vooral voor zorgen niet te vergeten dat mensen met autisme erg lijden onder hun conditie.
Gelukkig maakte het puzzelstukje een ontwikkeling door en al snel verdween het huilende meisje. De puzzelstukjes bleven behouden.
Als je in het symbool van het huilend meisje blijft hangen kan ik me de woede tegen de puzzelstukjes heel goed voorstellen.
Een groep mensen kiest bewust om in plaats van het puzzelstukje het infinity teken te gebruiken. Het staat voor de oneindigheid van Autisme. Ik voel me meer aangetrokken tot de puzzelstukjes.

 

Ik zie het symbool van de puzzel als iets moois. De puzzelstukjes zie ik ook echt als een puzzel. Een puzzel die symbool staat voor ons gezin. Een puzzel die absoluut mooi kan worden als je de stukjes met liefde legt. Echter kan bij sommige stukjes de puzzel je voor een flinke uitdaging stellen. Je kan zelfs voor even een stukje kwijt zijn. Misschien echt kwijt maar het kan ook heel goed dat het stukje al die tijd gewoon voor je lag maar je het gewoon niet zag.
Maar zolang je vol blijft houden en doorzet lukt het vast om de puzzel compleet te maken. En dan…. iemand stoot tegen de puzzel of erger nog bij het opplakken van de puzzel om om hem in te lijsten valt hij op de grond… Even staat de wereld stil, wat een ellende… als je beter kijkt zie je dat sommige stukjes nog aan elkaar vast zitten…gelukkig!
Het nieuwe begin is er weer!

2 gedachten over “De Puzzel”

  1. Hoi Petra,

    Mooie eerste blog, ik hoorde toevallig laatst ook voor het eerst van mensen die moeite hadden met de puzzel-metafoor. Ik heb het puzzelstukje als eerst leren kennen door de boeken van Colette de Bruin en daardoor is voor mij het idee van het puzzelen om de wereld te begrijpen aan het puzzelstukje blijven hangen, en dat vind ik een prima uitleg.

    Ik hoop nog veel van je te lezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s